30 març DIA MUNDIAL DE L’AUTISME 2022
MANIFEST AUTISME AMB FUTUR
PEL DIA MUNDIAL DE CONSCIENCIACIÓ SOBRE L’AUTISME
El dia 2 d’abril és el dia mundial de conscienciació sobre l’autisme, per moltes famílies no significa res més que un dia normal, però per l’1,23% de la població de Catalunya, per les seves famílies i amics és un dia ple d’emocions i reivindicacions.
Aquest any el lema escollit per Autismo Europa i Autismo España és “Un feliç viatge per la vida” amb el que volem fer comprendre a la societat les necessitats del col·lectiu de persones amb autisme/autistes per poder arribar a tenir una vida simplement “FELIÇ”
Autisme amb futur aquest any fa 10 anys, deu anys que 5 famílies van unir-se per emprendre aquesta aventura, una carrera de fons plena d’obstacles però al mateix temps una carrera plena de persones, entitats, administracions que ens donen la mà per seguir, per donar-nos l’aire que necessitem per continuar.
En els últims dos anys hem passat de ser 60 famílies a ser més de 200 entre Penedès i Garraf, que compartim i lluitem pels drets dels nostres fills i filles i reivindiquem que SOM AQUÍ, que se’ns escolti, perquè ningú millor que qui viu dia a dia una situació sap com millorar-la.
Juntament amb la resta d’entitats de la Federació de Catalunya d’Autisme, som més de 4000 famílies que vivim el nostre dia a dia amb moltes dificultats en diferents àmbits; escolar, sanitari, laboral i social. El moviment associatiu familiar, és clau i la vèrtebra del canvi, i va néixer per defensar canviar la mirada de la societat i les administracions.
La convenció de l’ONU dels drets de les persones amb discapacitat vol garantir la inclusió social de totes les persones amb discapacitat. Aquest tractat internacional va ser ratificat per l’Estat Espanyol l’any 2008. Fa més de 13 anys i encara hi ha moltes mancances. És per això que en una data tan assenyalada, volem manifestar que:
Continuem sent un col·lectiu invisible, on des de la mateixa administració se’ns discrimina per raó de discapacitat i no se’ns té en compte a l’hora d’impulsar i organitzar serveis que garanteixin els drets de les persones amb autisme/autistes.
Hem de continuar treballant perquè els infants amb autisme puguin accedir a l’escola ordinària INCLUSIVA, com qualsevol infant neurotípic tal i com s’estableix al Decret de l’Escola Inclusiva de 2017: això serà possible si es fa un canvi de paradigma, de model on es posin els suports humans, tecnològics i formatius necessaris.
Pel que fa a la Salut, les persones amb autisme tenen una esperança de vida un 16% menor que la resta de població. Cal seguir treballant en programes de reformulació de l’atenció en els entorns sanitaris per a fer possible l’atenció adequada a aquestes persones, a qui se’ls està negant, també en aquest camp, un dret.
S’ha de garantir l’accessibilitat i l’oportunitat a llocs de treball dignes independentment de les capacitats de cadascú: la diversitat existeix, és real i cal treballar per poder conduir-la a un pla d’igualtat. El col·lectiu de persones amb autisme és el que menys inclusió social i laboral té dins de les diferents diversitats arribant a índex d’atur de fins a un 80%.
Lamentem la mancança de programes públics de vida adulta específics per a persones adultes i no es promou la vida independent amb els recursos especialitzats que es necessiten, això fa que a molts centres residencials convisquin amb altres discapacitats i estiguin rebent uns serveis no adequats a la seva condició.
Reivindiquem la necessitat dignificar i protegir les famílies per tal que millorin la seva qualitat de vida i que puguin viure i gaudir dels diferents cicles vitals: cal suport a les famílies de gent gran i evitar que siguin cuidadors endèmics o que aquesta cura els vingui reconeguda i recompensada.
Demanem també que la dona tingui el paper que es mereix també en matèria de diagnòstic, suports, accessos i informació ja que les dones dins l’espectre viuen una doble discriminació, primer de gènere i segon per l’autisme.
Demanem que la cartera de Serveis Socials obri línies específiques per a les persones amb autisme, amb ràtios i perfils professionals que puguin garantir la qualitat d’atenció de la mateixa manera que es fa amb altres col·lectius com la discapacitat intel·lectual, la discapacitat física, persones sordcegues, persones amb problemes de salut mental, etc. Aquesta atenció i acompanyament especialitzats i ràtios d’atenció adequades han de ser per a totes les persones que tinguin autisme/siguin autistes, tinguin les necessitats de suport que tinguin i el grau que tinguin.
És necessari proposar un envelliment digne i de qualitat per la població autista que passi per la desinstitucionalització i que garanteixi la seva participació en la comunitat.
Des de AUTISME AMB FUTUR i totes les entitats de la Federació Catalana d’Autisme seguirem treballant per crear aliances, per construir noves realitats, per sumar cada cop més col·lectius en aquesta perspectiva de participació comunitària i d’igualtat de drets. Perquè el futur és cosa de totes i de tots: res no ens pararà. Seguim sumant, seguim construint.
#DIAMUNDIALAUTISMe #2ABRIL #AUTISME #TEA #CEA #AUTISMO #DíaMundialAutismo